Utbrenthet

Terapier

Utbrenthet

Mange som jobber innen perfeksjonistiske yrker, enten det er idrett, dans, eller andre profesjoner der det er viktig å være best, være perfekt, kan lett komme i faresonen. Utad fungerer de, virker vellykkede og lykkelige. I det private kan det se ganske annerledes ut. Noen utvikler en spiseforstyrrelse, mange blir syke av stress, får problemer med høyt blodtrykk, får migrene, søvnproblemer, og så videre. Det ender med at de blir utbrent. Mye av årsaken ligger i at man stiller for store krav til seg selv. Man skal leve opp til egne og andres forventninger. En dag har de brukt opp ressursene sine og bryter sammen, men forstår ikke at de er rammet av utbrenthet. Har du en million kroner i banken, og bruker hundre tusen mer enn det du tjener hvert år, går det bra i ti år. Det går på sett og vis også det ellevte dersom banken er uforsiktig nok til å låne deg penger. Men hva med det tolvte, når du må begynne å betale tilbake?

Mennesker som stiller ekstreme krav til seg selv, mennesker som alltid sier ja når andre ber dem om noe, får anerkjennelse og beundring. Det føles godt. Arbeidsgivere elsker slike mennesker. Men en dag har du brukt opp kapitalen din. Du klarer ikke mer. Hvor blir det da av anerkjennelsen? Hva med helsa?

utbrent mann foran skjermen

Tenk på det engelske ordet for depresjon: Depression betyr undertrykkelse. Det tilsvarende verb: depress stor for å undertrykke. Men hva er det vi undertrykker? Følelser og behov. Depresjon kan komme av at du undertrykker dine egne følelser og behov. Det kan også skyldes at du har slitt deg ut slik at du går på felgen. Du orker ikke mer, du blir depremert og gir opp håpet. Livet blir tungt og meningsløst. Men hvorfor har du slitt deg ut? Du har kanskje prioritert andre foran deg selv, eller du har jobbet og jobbet uten å ta hensyn til at kroppen din trenger tid til hvile og rekreasjon. Noen er så flinke til å undertrykke egne følelser og behov at de ikke lenger vet hvilke følelser og behov de selv har, ikke vet hvem de er. Livsgleden forsvinner. Å slappe av blir et fremmedord. Hva har de igjen for det? Utbrenthet.

Det har vært gjort en undersøkelse for å finne ut hvilken type behandling som hjelper mot utbrenthet. Medisiner fra lege, akupunktur, fysioterapi, homøopati, og så videre. Det har vist seg at det bare er en ting som hjelper i det lange løp: MESTRING. Det betyr å sette grenser med god samvittighet, ikke bare overfor andre, men også overfor seg selv! Alle kan fortelle deg at du må lære deg å sette grenser. Nils Henrik Hougen lærer deg hvordan du kan styrke selvbildet - slik at du igjen begynner å sette grenser med god samvittighet. Gjør noe med problemet idag. Ta kontakt for nærmere informasjon.

mann