Spiseforstyrrelser

Terapier

Spiseforstyrrelser

Nervøse spiseforstyrrelser kan deles inn i følgende kategorier:

• Anoreksi (spisevegring)

• Bulimi (overspising der man kvitter seg med maten etterpå)

• Tvangsspising og trøstespising

• Ortoreksi (overdreven opptatthet av sunn mat)

• Stress-spising, svelgeproblemer, psykisk betinget kvalme, etc.

Man regner med at ca. 100.000 mennesker sliter med anoreksi og bulimi i

spiseforstyrrelse

Norge i dag. I tillegg kommer tvangsspising og trøstespising, og alle de som kaster i seg mat på grunn av tidspress og stress. De stadig økende krav til effektivitet og suksess har sin pris. Motens krav til den perfekte kropp og det perfekte utseende sender mange unge ut i elendigheten. Helsemyndighetenes oppfordring til å unngå fet mat fører mange inn i et fetthysteri. For lite og for mye næringsrik mat kan gjøre deg syk. De fleste spiseforstyrrede vet hva kroppen trenger. Noen vet mer enn ernæringsfysiologen. Men hva med følelsene som dominerer, med stemmen i hodet som terroriserer? NLP er metoden som forklarer hvordan du kan bli på parti med deg selv igjen - slik at følelsene dine er med deg igjen. Nils Henrik Hougen har hjulpet langt over tusen unge og voksne spiseforstyrrede til å legge sykdommen bak seg for alltid. Nå har han skrevet bok om det. Se her

SOSIONOM ANNE K. UTTALER:

"Jeg omtaler deg til andre i kraft av å være sosionom, at du er Norges beste innenfor dette feltet og har meget lang erfaring. Lykke til."

Hougen bygger i sitt arbeid på NLP og over tyve års erfaring med over tusen spisefortyrrede, unge og voksne. Han viser deg hvordan du kommer ut av spiseforstyrrelsen. Det behøver ikke ta måneder og år med psykoterapi, noen uker eller måneder er som regel nok. Det er snakk om metode. Du skal etter den første terapitimen vite om dette er den form for psykoterapi som hjelper deg. Det er sjelden noen trenger mer enn 15 timer. Det er ikke nok bare å mestre spisingen. Du skal igjen bli på parti meg deg selv, få tilbake tilliten til kroppen din, styrke selvbildet ditt, bli kvitt flink pike/gutt- og snill pike/gutt-syndromet, sette grenser med god samvittighet, ikke bare i forhold til andre, men også overfor deg selv, bare for å nevne noen viktige punkter.

Hvis du går i en terapi der du føler at du kaster bort tiden, prøv noe annet! Behandleren er til for din skyld, ikke omvendt. Hvis klesbutikken ikke har de klærne du trenger, går du til en annen klesbutikk. Det gjør du med god samvittighet - uten å spørre om tillatelse. Det gjelder selvfølgelig også om jeg ikke kan gi deg den hjelpen du trenger.

før og nå

Den italienske psykiater Selvini Marina Palazolli skrev i 1963 en lærebok om behandling av anoreksi. Hun fikk den i retur fra forlagene med beskjed om at anoreksi er en så sjelden sykdom at den var av interesse for kun svært få spesialister. Idag er spiseforstyrrelser den hyppigste dødsårsak blant unge kvinner. Hva er det som har skjedd? Noen hevder at det ligger i forholdet mellom mor og datter. Men er forholdet mellom mor og barn dårligere i dag enn for femti år siden? Hva med dagens krav om å være perfekt, gjøre suksess, motekrav, jentemiljøet, mediene? Det er ikke rart at anoreksi og bulimi har fått slik utbredelse.

farlig tynn

Mange med anoreksi ser seg selv som feite - selv om de er radmagre. Hva er årsaken til det? Har du en spiseforstyrrelse, enten det er anoreksi, bulimi eller tvangsspising, lytter du ikke til kroppen din. En anorektiker stoler ikke på at kroppen er godt rustet til å ta vare på både helse og skjønnhet. Det samme gjelder mange med bulimi, de av dem som føler seg som mislykkede anorektikere. Hvorfor overspiser noen? Det kan ikke være kroppens behov som tilfredsstilles. Hva er man egentlig sulten på? Hvilke(t) behov er det tvangsspising dekker? Når maten blir en trøster, når maten blir en flukt fra vonde følelser, når maten skal fylle et tomrom, da er det lett å havne i overspising eller tvangsspising. Når du merker at kroppen går opp i vekt, kan tvangsspising gå over i bulimi, rett og slett for å slippe nederlaget ved å bli feit.

ben

Den spiseforstyrrede tror ikke på egne verdier, men blir lett slave av fremmede idealer. For å bli frisk må vi i ta tak i de faktorer som ligger bak spiseforstyrrelsen. Spisetrening kan redde liv, men gjør sjelden noe med årsaken til spiseforstyrrelsen, for den sitter i hodet, ikke i magen. Det er ikke et spørsmål om å skjerpe seg for å bli frisk. Det er ikke snakk om vilje. Det er et spørsmål om hvilke krefter som har fått altfor stor makt over deg. Følelsene som styrer deg kommer ikke fra forstanden, men fra underbevisste forestillinger og verdier. Disse må vi få tak i for å endre. NLP er et godt egnet verktøy for å få til dette. Kognitiv terapi er bra for mye, men kommer her til kort. Det skyldes som sagt at problemet ikke sitter i forstanden, men i de underbevisste krefter som styrer. Det er snakk om VERDIER, VERDIER, og atter VERDIER.

Det er tankevekkende at mange av Hougens klienter jobber i helsevesenet.

Slankeoperasjon ?

slanking

Mange har gått på slankekur, ikke bare en gang, men mange ganger uten at det har hjulpet dem. Noen faller for fristelsen til å forsøke slankeoperasjon. En slankeoperasjon fungerer for mange, men noen får alvorlige ettervirkninger. En del leger advarer mot slankeoperasjon. De sier at det er en risiko forbundet med å operere friske organer. Når en slankekur ikke har varig virkning, skyldes det at man sliter med en trang man ikke klarer å motstå. I stedet for å ta en slankeoperasjon kan man gjøre noe for å endre de tanker og følelser som er årsaken til at man sliter med syke tanker om mat, utseende og vekt. En "terapeutisk slankeoperasjon" har bare positiv effekt.