Samliv

Terapier

Samliv

Når to er i krangel med hverandre, er det ikke kjærligheten de tar vare på, men selvbildet ved å fortelle den andre om alle dennes feil og mangler. Man får den andre til å føle seg liten. Da kan det være fristende for den andre å gjøre det samme. Da fungerer et samliv dårlig. Begge dytter hverandre ned i stedet for å løfte hverandre. Krangel utløses noen ganger på grunn av en fillesak. Det kan i siste instans føre til skilsmisse. En skilsmisse oppleves som det totale nederlag. Krangel oppstår gjerne når det å ha rett er viktigere enn kjærligheten.

To som nyter tiden sammen

Krangel oppstår gjerne når man tar kritikk personlig. Derfor er det nyttig å lære å takle kritikk, ta kritikk som sak, for det er ikke deg det er noe i veien med. Verken du eller den andre har i utgangspunktet gjort noe av vond vilje. Det har rett og slett oppstått en misforståelse. Det kan være at misforståelsen er mellom dere, eller at den er inne i hodet til en av dere. Det er så lett å misforstå. Det er så lett å la innestengt frustrasjon gå ut over den eller dem som står en selv nærmest. Krangel oppstår uten at man ønsker det. Det kan i verste fall føre til separasjon og skilsmisse. Frustrasjonen og krangel på jobben kan gå ut over dem hjemme. Frustrasjon og krangel hjemme kan gå ut over medarbeidere og kollegaer på jobben.

Noen ganger er det viktig å ha is i magen og vente til folk har fått ut gørra si. I teorien er dette enkelt. Problemet for mange er å gjennomføre det i praksis. Derfor er det viktig å lære å forstå den andres motiver, forstå hvorfor den andre reagerer som han eller hun gjør. Da kan det være god hjelp å klare å sette seg inn i den andres sted. Et godt selvbilde gjør det også enklere å takle det man opplever som urettferdighet fra den andres side. Da er det letter å unngå krangel. NLP har vist seg å være en god metode også når det gjelder å behandle et samlivsforhold.

Noen foretrekker å komme til timen sammen med en pårørende. Andre foretrekker å komme alene for å bygge opp egne ressurser. Jeg skal ikke bestemme hvilken løsning som er god for deg/dere. Men jeg ønsker å hjelpe dere til bedre å forstå og finne det felles grunnlag som måtte være i forholdet, hjelpe dere til å finne tilbake til det som en gang gjorde dere så viktige for hverandre. Valget er ditt!

Uttalelser

Da kona tok ut separasjon, følte jeg at livsgrunnlaget mitt ble borte.

Livet ble meningsløst. Jeg ble sykmeldt. Først da forsto jeg at jeg burde tatt mer vare på henne, men hobbyen min hadde tatt all tid. Da jeg kom til Hougen hadde jeg liten tro på å få reparert forholdet vårt . Etter noen få timers samtale med oss begge, og en telefonsamtale er jeg ute av depresjonen. Det har skjedd noe med meg som kona ikke trodde var mulig. Det ente ikke med skilsmisse. Vi har fått en ny start. Petter

Sjalusi. Jeg slet med sjalusi. Jeg måtte alltid vite hvor kona hadde vært, hvem hun hadde snakket med, hva hun hadde gjort. Det kunne bli det rene forhør. En dag orket hun ikke mer. Jeg måtte flytte ut. Hos Hougen fikk jeg gjort noe med sjalusien min. Jeg fikk mer tillit til henne, trengte ikke lenger å kontrollere henne. Men det tok litt tid før hun forsto at jeg hadde endret meg. I dag har vi det igjen godt med hverandre. Det reddet oss fra skilsmisse. Vaktmester

Kjærligheten er som en oljelampe.

Du må tørke støv av den, og du må helle olje på den.